NMR-demonstrant från Trollhättan åtalas

1:09 min

En man i 30-årsåldern från Trollhättan är en av de 17 personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som åtalas efter demonstrationen vid bokmässan i Göteborg förra året.

Nordiska motståndsrörelsen höll demonstration i september förra året under bokmässan i Göteborg. Polispådraget var stort men demonstranterna kom aldrig fram till den tänkta startplatsen.

De stannade upp vid Liseberg och man försökte ta vägen förbi Bokmässan vilket stred mot polisens instruktioner.

Nu väcks åtal mot 17 av demonstranterna. Nio av dem åtalas för våldsamt upplopp och det är Jimmy Andersson, som leder NMR i Västra Götaland, som pekas ut som den som lett upploppet.

De här nio personerna ska bland annat ha tryckt upp journalister mot en polisbuss och kastat platkat mot poliser.

Mannen från Trollhättan är en av dem som åtalas för hets mot folkgrupp.

 

Åklagaren menar att NMR-demonstranterna har gjort sig skyldiga till brottet genom att bära enhetlig, uniformsliknande klädsel
med NMR:s symbol Tyrrunan och åklagaren menar att deras sätt att bete sig för tankarna till nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista