Färre älgar i norra Dalsland – jaktlag ställer in

1:36 min

Älgstammen har minskat med 40 procent i norra Dalsland på fem år. När älgjakten börjar i dag är många besvikna då tilldelningen är låg.

– För fem år sedan gjorde vi en flyginventering som kom fram till att vi hade 11,7 älgar per 1000 hektar. I år gjordes inventeringen på samma sätt och vi kom fram till att vi har 7,5 älgar per 1000 hektar mark, säger Göran Backman från Jägareförbundet.

Göran Backman tar ett exempel från sitt eget älgskötselområde på 26 000 hektar där man skjutit runt 50 stora älgar per år senaste åren. Detta år blir tilldelningen som mest 29 stora djur. Det finns, utöver detta, en del årskalvar att skjuta. Det finns jaktlag i norra Dalsland som helt ställt in älgjakten i år på grund av bristen på älg.

Årets jakt kanske kan ge svar på hur många älgar som rör sig på markerna och om djuren blivit påverkade av torkan.

– Under mina 50 år som jägare har det varit uppgångar och nedgångar i älgstammen. Vi kanske har nått toppen för något år sedan och nu är det på väg ner igen, säger Göran Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista