Lördag 6 oktober 2018

Sydliga fiskarter blir vanligare vid Västkusten

1:40 min

Färgglada och märkliga fiskar från sydliga breddgrader gästar just nu de svenska kusterna. Och de blir allt vanligare i takt med att havstemperaturen stiger.

Det är framför allt två arter som gillar Släggös grunda sandbottnar. Den ena är mullen, en liten silverfärgad fisk med markerade röda sträck längs med sidorna och med två stora skäggtömmar på hakan. Men också Sanktpersfisken, en gulaktig och tillplattad fisk med hög kropp och hög ryggfena.

– De kommer hit delvis med hjälp av golfströmmen och dess enorma mängder vatten. Det är ofta yngel som sedan växer upp här. Vissa arter som kommer hit vandrar söderut igen när det blir för kallt i vattnet men just mullen och Sanktpersfisken har inte förmågan att simma tillbaka utan dör framåt vintern när vattnet blir för kallt, säger marinbiologen och dykaren Anders Salesjö.

Vad tror du om framtiden här för de här sydliga gästerna?

- Jag tror att vi kommer att få hit fler arter som inte är registrerade här tidigare. Eftersom vi inte fått stopp på temperaturökningen. Vi åtgärdar det för långsamt. 

Anders Salesjö berättar också att nordliga arter påverkas på samma sätt fast omvänt.

– I Gullmarsfjorden förr kunde man dyka med havskatt. Det går inte längre eftersom det är en nordlig art som är på sin sydgräns vid Sverige. Och när det blir varmare i vattnet trängs den längre norrut, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista