Stor oenighet om storleken på älgstam

1:34 min

Älgjägarna från norra Dalsland är djupt oeniga om hur stor älgstammen är. Jonas Löfqvist från Dalskog tror inte på uppgifterna om en minskning på 40 procent.

– Det är fel att ställa in jakten på grund av uppgifter från en flyginventering, säger Jonas Löfqvist som är ordförande i älgförvaltningsgrupp 1 som omfattar över 200 000 hektar vilket är en stor del av Dalsland.

I början av 2018 gjorde flera älgskötselområden i norra Dalsland en flyginventering av älg. För fem år sedan fanns det 11,7 älgar per 1 000 hektar.

I år gjordes inventeringen på samma sätt och kom fram till att det finns 7,5 älgar per 1 000 hektar mark. Det är en minskning med 40 procent.

De uppgifterna har gjort att flera jaktlag kommer att skjuta färre djur och att en del jaktlag till och med har ställt in jakten.

Jonas Löfqvist påpekar att jägarna har fler inventeringsmetoder som älgobservationer och avskjutning. Ingen av dem har visat en lika stor minskning av stammen som flyginventeringen har gjort enligt Löfqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista