Förskola barn leker
Foto: Pontus Lundahl/TT

Förskolor uppmanas se över medicinrutiner

1:57 min

Föräldrar till förskolebarn har uppmanats av förskolor i Västra Götaland att be läkare att skriva ut penicillin som ges i två dosor om dagen i stället för tre. Något som är strider mot reglerna - och är sämre för barnet.

Det var av en slump som regionens Stramagrupp - samarbetet som arbetar mot antibiotikaresistens - fick reda på att föräldrar till förskolebarn uppmanats be läkare att skriva ut penicillin som ges i två dosor om dagen - i stället för tre. Efter det har Stramagruppen skrivit ett brev till regionens alla förskolor där de ger sin syn på saken.

I Munkedals kommun håller man nu på att se över sina riktlinjer för medicinering för barn på förskolan. Men enligt de riktlinjer man har nu så ger man inte medicin till barnen annat än livsuppehållande.

– Det kan handla om diabetes och epilepsi, säger förskolechefen Helena Karlsson.

Det går helt i linje med den rekommendation om medicinering på förskolor. Ska man ge tre doser penicillin kan man göra det utanför förskoletid. 

– Man kan skjuta på dos två tills barnet har kommit hem, säger infektionsläkaren Gunnar Jacobsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".