bratteröd delad brand
Foto: Robert Betzehag och Frida Grönholm/Sverigesradio

Bratterödsbranden kostade miljoner

2:36 min

Räddningsförbundet Mitt Bohuslän visar röda siffror efter sommarens torka. Mycket på grund av Bratterödsbranden i Uddevalla – som kostade miljoner att släcka.

En trafikolycka i närheten av Bratteröd orsakade en våldsam skogsbrand vid i början av augusti. 

Räddningstjänsten kämpade i dagar med branden, som hotade att sluka närliggande gårdar. Tack vare helikoptrar som vattenbombade platsen fick man elden under kontroll.

Men helikoptrarna kostade 13 000 kronor i timmen och är en bidragande orsak till att skogsbranden rivit stora hål i årets budget. 

Totalt har räddningsförbundet Mitt Bohuslän betalat drygt en miljon kronor för släckningsarbetet. Då ingår inte summan för de tre tyska helikoptrar, man hoppas att staten ska stå för den fakturan.

– Ska vi ta kostnaden för de tyska helikoptrarna, som är både större och säkert kostar mer i timman, då får vi klia oss i huvudet lite grann, säger räddningschefen Bernt Eriksson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista