JÄRNVÄGSSPÅR
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nej till nya tåg till Lysekil: "Inte så aktuellt"

Swede Train ville driva tågtrafik mellan Falkenberg och Lysekil. Nu säger Hallandstrafiken nej till förslaget.

Företagaren och pensionären Rolf Oscarsson i Kungsbacka skickade i förra veckan in en intresseanmälan via bolaget Swede Train att driva tågtrafik mellan Falkenberg och Lysekil. 

Han vände sig till både Västtrafik och Hallandstrafiken för att utröna intresset för en sån satsning. Men nu kan P4 Väst berätta att Hallandstrafiken ger tummen ner för förslaget. 

– Han kommer få ett artigt svar där vi förklarar att det inte är aktuellt, säger Gösta Bergenheim, styrelseordförande i Hallandstrafiken. 

Det finns flera anledningar till Hallandstrafikens beslut. Dels att det redan är mycket trafik på tågbanorna i Halland men också att det kommer krävas enorma investeringar att dra igång tågtrafik mellan Falkenberg och Lysekil, både av företaget men också när det gäller upprustningar på banan. 

I Swede Trains senaste årsredovisning står att bolaget ska driva tågtrafik för gods och person. Nettoomsättningen i bolaget 2017 och 2016 var noll och det är ingen verksamhet i bolaget just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista