Man framför tavelvägg
Bengt-Åke Karlsson var socialdemokratiskt kommunalråd hösten 1998 när Åmåls kommun gjorde allt de kunde för att stoppa filmnamnet Fucking Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Fucking Åmål- filmnamnet som satte Åmål på kartan

1:36 min


Filmnamnet Fucking Åmål har bllvit ett varumärke för Åmål som denna vecka firar filmens 20års-jubileum. 1998 gjorde kommunledningen allt för ändra filmtiteln.

- Vi inbillade oss att det skulle bli något väldigt negativt med den titeln. Då blev vi förbaskade, säger Bengt- Åke Karlsson som hösten 1998 var socialdemokratiskt kommunalråd.

Kommunledningen ilsknade till ordentligt och försökte stoppa namnet. Det gick inte juridiskt och då skrev Åmåls kommunledning till Film i Väst, som var en av sponsorerna till filmen, och bad dem ändra filmtiteln. Det blev till och med en riksnyhet - att Åmåls kommunledning ville ändra på en films namn. Men nu, 20 år senare, har namnet Fucking Åmål blivit en slagkraftig slogan.

- Med facit i hand är vi ganska glada över att regissören inte valde Munkfors istället, säger Bengt-Åke Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".