Emil Lorentzon, korthårig ung man. Ser allvarlig ut, men också klok.
”Det måste finnas klokare sätt att lösa det här”, berättar Emil Lorentzon. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

Efter sparkrav – ambulanser kan dras in: ”Skrämmande”

1:51 min

Färre ambulanser kan bli följden när NU-sjukvården ska spara pengar. ”Det här kan innebära att folk dör eller får bestående skador”, säger Emil Lorentzon, skyddsombud på Vårdförbundet.

NU-sjukvårdens ambulansverksamhet ska spara 19 miljoner kronor inför nästa år. Det är NU-sjukvårdens ledning som fattat beslutet för att få budgeten i balans.

För en vecka sedan presenterade ambulansverksamheten sitt sparförslag. 

– I stort sett handlar förslaget om att dra ned på ambulanstid och ambulansresurser i drift, säger Emil Lorentzon som är skyddsombud på Vårdförbundet. 

Han har i dagarna varit med och gjort en risk- och konsekvensanalys av förslaget. Resultatet är inte smärtfritt. 

– Konsekvenserna blir störst för dem som är i akut behov, där minuterna spelar roll. För dem kan det innebära att man i värsta fall dör eller får bestående, allvarliga funktionsnedsättningar, säger Emil Lorentzon, och fortsätter:

– Det är inte en fråga om det kommer hända en allvarlig händelse, utan hur ofta

Förslaget som ser till att plocka bort ambulanser under de tider där behovet inte är stort innebär också att personal kommer att sägas upp eller omplaceras. 

P4 Väst har också varit i kontakt med verksamhetschefen Björn Kalin. Han säger att han inte hunnit ta del utav riskanalysen: 

– Men utifrån de risker jag känner till så vet jag att det kommer att påverka tillgängligheten. 

Förslaget ska slutligen landa hos NU-sjukvårdens styrelse som ska fatta beslut redan i slutet av november.

Uppdatering 08.03:
VG-regionens ledning meddelar att det finns inga planer på att säga upp tillsvidareanställd ambulanspersonal. Däremot kan det ske att vissa vikariat, visstidsanställningar och timanställningar inte förlängs. Även omplaceringar kan bli aktuellt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".