Människor som demonstrerar med skyltar och banderoller.
Uppemot ett par hundra människor kom till demonstrationen i Henån på torsdagskvällen. Foto: Petra Eklund/Kommunal

Vårdpersonal protesterar mot nya arbetstider

2:55 min

Anställda inom vård och omsorg på Orust protesterar mot nya arbetstider för de som jobbar natt på särskilda boenden. Uppemot 200 personer kom till demonstrationen utanför fullmäktigemötet i Henån under torsdagskvällen.

Förändringen gäller arbetstid för nattpersonal inom Orust kommun där 10-timmars passen kortats till nio timmar. Istället blir det två extranätter att jobba under en åttaveckorsperiod, utan mer betalt.

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivaren Orust kommun är inte överens och i dag samlades medlemmar i Kommunal för en manifestation i Henån i samband med att politikerna i kommunfullmäktige sammanträder.

– Vi på natten orkar inte jobba mer nu. Vi får ingen återhämtning, säger Kommunals huvudskyddsombud på Ängsviken, Gunilla Hansson. 

Förutom vårdpersonal från Orust kom också personal från grannkommuner för att stötta sina kollegor. Uppemot 200 personer kom till demonstrationen. 

Verksamhetschefen för vård- och omsorgen på Orust, Marina Hasselgren förklarar varför kommunen gjort förändringar i arbetstiden:

– Vi har i uppdrag att införa heltid som norm. Det ska vi införa inom fördelad ram. Då använder vi befintliga kompetenser och resurser för att täcka de vakanser och resurspass som finns på natten, och vi har samverkat med fackförbundet under en lång tid i den här frågan med heltid, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".