eva arrdal
Eva Arrdal, direktör koncernstab utförarstyrning och samordning. Foto: Catharina Fyrberg / Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Regionen skulle ha tagit över ambulanslarmen i våras – är ännu inte redo

2:16 min

VG-regionen menar att SOS Alarm ibland skickar ut ambulanser i onödan, och vill själva sköta prioriteringen av larmen. Men förändringen drar ut på tiden.

Det här handlar om den personal som ska bedöma sjukvårdslarm när någon ringer 112. Regionen anser att SOS Alarm, som hittills skött det här, tenderar att klassa larm som "prio ett" onödigt ofta, för att gardera sig.

Kravet har varit att SOS Alarm ska bemanna den här funktionen med sjuksköterskor, men när det inte skett har regionen beslutat att ta över funktionen i egen regi. 

Men nu drar det här ut på tiden – för att regionen själv misslyckats med att anställa tillräckligt med sjuksköterskor till det här.

– Det är inte så lätt att rekrytera folk till en verksamhet som inte finns, säger Eva Arrdal, direktör på VG-regionens koncernstab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".