Dömde trippelmördaren Martin Saliba.
Montage. Foto: Polisen

Offrens familjer vill ha högre skadestånd av Saliba

0:42 min

Trippelmordsdömda Martin Saliba dömdes nyligen för morden även i libanesisk domstol. Nu har offrens familjer överklagat domen, de vill ha högre skadestånd skriver GT.

– Vi tycker att skadan som bröderna Saliba har orsakat för offrens anhöriga är oersättlig. Men, med tanke på den ekonomiska biten och vad familjerna har gått genom måste de få ett högre skadestånd, säger advokat Normen Halawi på al-Mosawis advokatbyrå i Beirut till GT.

Han har dömts att betala skadestånd till två av de tre offrens familjer. De vill, enligt GT, att skadeståndet ska höjas från 300 000 kronor till 400 000 dollar, vilket motsvarar strax över 3,5 miljoner kronor.

Höstens dom i Libanon blir Martin Salibas andra för trippelmordet i Uddevalla. Första gången han dömdes för morden var i hovrätten 2016, men vid det laget hade han redan flytt till Libanon och undkom på så vis att hamna i fängelse. Hans bror Mark Saliba dömdes för morden redan i tingsrätten vilket gjorde att han, till skillnad från Martin Saliba som friades av tingsrätten, redan satt frihetsberövad.

Hösten 2018 ansåg alltså även en libanesisk domstol att Martin Saliba gjort sig skyldig till morden. I Sverige dömdes han till livstids fängelse, i Libanon till döden. Men Libanon praktiserar inte dödsstraff, så i praktiken omvandlas straffet till livstid straffarbete som i sin tur innebär att han ska sitta i fängelse resten av sitt liv. Om han inte överklagar domen i Libanon och blir friad vill säga, eller blir utlämnad till Sverige och får avtjäna sitt straff här. Men Libanon har tidigare vägrat lämna ut honom till Sverige eftersom länderna saknar utlämningsavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista