TEMA SPELMISSBRUK

"Hjälpen var svår att hitta" – Anna spelade bort en miljon kronor på åtta månader

2:05 min

Det är svårt att hitta hjälp för de omkring 130 000 personer i Sverige som är spelberoende eller har svårt att kontrollera sitt spelande.

Kommunerna är ålagda att hjälpa invånare med spelproblematik, men det framgår inte av deras hemsidor.

Anna, som vi kallar henne, är en av de som förgäves letade efter hjälp, när hon insåg att hennes spelande gått överstyr.

På åtta månader hade jag en miljonskuld och min man visste ingenting, berättar Anna.

Tillslut tvingades Anna berätta för sin man, och tillsammans har de nu ordnat skuldsanering. Hon har också gått med i Spelberoendes förening, men hjälpen var svår att hitta.

Det är numera inskrivet i lagen att spelberoende har samma rätt att få hjälp av kommuner och landsting som alkohol och narkotikamissbrukare. 

Men en koll på kommunernas hemsidor i vårt område visar att över hälften inte har någon som helst information om detta.

Anitta Into, områdeschef för beroendestöd i Trollhättans kommun, berättar att de har ett mottagningsnummer man kan ringa. Ett telefonnummer ungefär 25 personer hittills i år har ringt och fått hjälp den vägen.

Men hon tror att det är betydligt fler som skulle behöva hjälp:

– Det är så mycket skam och skuld förknippat med spelberoende, betydligt mer än med alkohol- och drogmissbruk, säger Into.

Känner du att du har problem med spelande eller har du en anhörig som du är orolig för? Då kan du vända dig till: Stödlinjen, 020-819100

Vill du veta mer om spelmissbruk? Då kan du gå in och läsa på spelmissbruk.nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista