genrebild där en kvinna med ljust hår blir slagen.
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Stor risk för våld och hot för personal på boenden

2:15 min

Personalen utsätts för för stora risker på många av landets HVB-hem och LSS-boenden, därför gör Arbetsmiljöverket en nationell tillsyn. Hittills är situationen värre än de befarade.

Har du själv erfarenhet av det här eller vet du mer? Tipsa oss! nyheter.vast@sverigesradio.se

 – Jag är lite överraskad över att man inte gör mer riskbedömningar, säger Peter Burman, som är projektägare för tillsynen på Arbetsmiljöverket.

I början av november knivhöggs en 17-årig flicka till döds av en annan boende på ett hvb-hem i Trollhättan. Även om det är ovanligt att det sker så allvarliga händelser så är hot och våld vardag för många som jobbar på hvb-hem och lss-boenden.

Runt 70 procent av de boenden Arbetsmiljöverket granskat sedan tillsynen startade i april har brister som måste åtgärdas. Peter Burman säger att personal på HVB-hem och LSS-boenden i mycket högre grad än i andra liknande branscher blir sjukskrivna efter att ha utsatts för hot eller våld.

– Det är så vanligt med slag, fula ord, rivmärken och annat att personalen nästan upplever en immunitet mot det. Det är bedrövligt.

Bland de anmälningar Arbetsmiljöverket fått in finns gott om exempel på hur personalen angripits.

"Rätt som det är så böjer han [ungdomen] sig ner och börjar kasta sten mot personalen. Stenen träffar i tinningen på personal, personal får jätteont"

"Boende tag i personals hår och drar omkull henne i golvet. Drar sen upp henne från golvet i håret, och får ned henne i sängen."

Över 40 procent av de arbetsskadeanmälningar som leder till en sjukskrivning på lss- och HVB-hem handlar om hot och våld.

– För normala arbetsplatser runtom så ligger samma siffra på sju procent, säger Peter Burman.

Tillsynen ska fortsätta under 2019.

– Jag förväntar mig att arbetsgivarna ska ta problemen på ännu större allvar så att deras personal inte riskerar att bli sjuka eller skadade i arbetet, säger Peter Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista