GM jublar över nya Saab 9-3

Amerikanska General Motors (GM), världens största fordonskoncern, redovisade på måndagen den bästa septemberförsäljningen i Europa sedan 1999.

Antalet sålda fordon ökade med 5,7 procent till 194 152, bland annat tack vare nya Saab 9-3 Sport Combi, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För årets tre första kvartal innebär det en försäljningsökning på 1,7 procent till 1 525 000 fordon för GM. Utöver den nya combin från Saab hänvisade GM till lyckade lanseringar av Opel Zafira och Chevrolet Matiz.

Saab sålde 9 700 fordon i Europa i september, 17 procent mer än under samma månad i fjol. Men under de tre första kvartalen sjönk Saabs Europaförsäljning med drygt 1 000 bilar till 59 800 bilar.

GM hade i och med försäljningslyftet en marknadsandel på 10,1 procent i Europa under månaden, upp från 9,8 procent i september i fjol.

Jonathan Browning, GM:s försäljningschef i Europa, var enligt nyhetsbyrån hoppfull om fortsatt positiv utveckling med hänvisning till att orderböckerna var fyllda vad gäller 9-3 Sport Combi, Zafira och Matiz.

GM:s europeiska del har inte varit lönsam sedan 1999 och genomför för närvarande ett stålbad där nästan var femte jobb ska tas bort.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".