Paul Åkerlund
Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio.

Kommunalråd försvarar inköp av föreläsare och kurortskonferens

2:44 min

Trots att stor restriktivitet råder i Trollhättan har kommunstyrelsens egen förvaltning köpt in föreläsare, konferenser och gardiner för 230 000 kronor. Kommunalrådet Paul Åkerlund (S) försvarar inköpen.

I början av juni tog kommunstyrelsen i Trollhättan beslut om att samtliga förvaltningar skulle tillämpa stor restriktivitet vid inköp och tillsättande av personal.

Den tredje oktober blev det ännu strängare då köpstopp infördes fram till årsskiftet. Nyligen förlängde också kommunstyrelsen inköpsstoppet till den sista april nästa år.

En granskning från P4 Väst om vilka inköp som gjorts sedan i juni och fram till i slutet av november av kommunstyrelsen egen förvaltning visade att den köpt in föreläsare till cheferna för 100 000 kronor.

Personalavdelningen hade även åkt på konferens till kurorten Mösseberg utanför Falköping för 100 000 kronor och köpt gardiner till kontoret för 30 000 kronor.

När P4 Väst tar upp inköpen som gjorts med Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande, säger han att han inte känner till dessa.

– Det kan vara saker som är beställda i september eller i augusti, och det är inte så att kommunstyrelsens ordförande vet exakt vad som köps in.

Om kurortsbesöket säger han:

– Jag han inte uttala mig om enskilda fall, jag utgår från att man handskats med detta på rätt sätt. Ibland är det så att saker är uppköpta som inte går att ändra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista