Ett bildmontage som visar Gustav Eriksson och en massa korvar.
Foto: Johanna Waak/Sveriges Radio. Janerik Henriksson/TT.

Slakterierna får mer att göra – men köttätandet minskar

2:00 min

Den svenska produktionen av nöt, gris och lamm har ökat med mellan tre och fyra procent, enligt Jordbruksverket. Samtidigt som importen och köttkonsumtionen har minskat i landet.

– Det pratas mycket om miljö och djuretik och därför blir det ganska naturligt när vi i Sverige har jobbat med minimala antibiotikaanvändningar och djurvälfärd, säger Gustav Eriksson, VD på Erikssons Charkuteri. 

Importen har minskat med mellan 6 och 4 procent, enligt Jordbruksverket kan det bero på trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik.

– Så länge den vegetariska trenden håller i sig så tror jag att vi kommer se ytterligare några år med nedgång, säger Åsa Lannhard som jobbar på enheten för handel och marknad på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista