Fiskefartyg gick på grund utanför Lysekil

1:41 min

Fiskefartyget som gick på grund utanför Lysekil på måndag morgon har bogserats till Grötö. Inga människor skadades men fartyget fick stora skador och var nära att sjunka.

Larmet om grundstötningen kom klockan 03:20 på måndag morgon. Fartyget hade då gått på grund vid Stångholmen, strax utanför Lysekil.

Ombord fanns fyra personer, samtliga ska enligt uppgift må bra.

Fiskebåten fick stora skador på skrovet, tog in mycket vatten och var nära att sjunka.

– Fartyget låg så utsatt så om det skulle fortsätta att ligga och slå mot klipporna skulle det riskera att sjunka, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Kustbevakningen bogserade därför fiskebåten till Grötö och där ska den bogseras upp på land.

Valdemar Lindkrantz på Kustbevakningen säger att fiskefartyget har läckt lite diesel.

– Vi vet inte exakt hur mycket som läckt ut men vi arbetar förebyggande och har lagt ut absorberande länsor runt fartyget som suger upp oljan.

Varför fiskefartyget gick på grund är oklart i nuläget.

En anmälan om vårdslöshet i sjötrafik har gjort och händelsen ska nu utredas. De fyra personerna som befann sig på båten ska höras under dagen.

Det finns dock inga misstankar om att besättningen skulle ha varit påverkade av något.  

Grundstötningen inträffade i samband med att två båtar fiskade sill. En av båtarna kom då för nära land och gick på grund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista