Close-up of a pen and paper, and someone writing.
Foto: JESSICA GOW / TT

Elever vittnar om maktmissbruk – ”fick massera läraren”

2:49 min

En lärare i Vänersborg ska ha utlovat bra meriter till sina elever i utbyte mot privata tjänster. Eleverna ska bland annat masserat läraren, målat om och tapetserat väggar hos läraren. Nästan alla elever hoppade av utbildningen.

Sara läste en yrkesutbildning i Vänersborg för drygt ett år sen, men hoppade av sista terminen. Något hon inte var ensam om. 16 elever påbörjade yrkesutbildningen i Vänersborg. Endast fyra gick ut.

– Hon sa ”hjälper ni mig flytta så får ni bra meriter" och flera gånger om dagen fick vi massera läraren. Nästan alla hoppade av. Utbildningen var dålig, säger Sara.

Sju elever från yrkesutbildningen gick ihop och anmälde läraren till Skolinspektionen, men deras anmälan fick avslag eftersom läraren varit obehörig.

Rektorn säger till P4 Väst att han inte känner till elevernas klagomål mot läraren – men det ska skolan visst göra, enligt Skolinspektionen.

– De har fått anmälan; att det finns elever som är missnöjda. Vi utgår ifrån att rektorn lyssnar på, och tittar på, vad som hänt när man får signaler om att en lärare inte fungerar, säger Karin Kindstedt.

P4 Väst har varit i kontakt med yrkesläraren som säger att hon inte fått massage av någon eller några elever. Hon erkänner däremot att en elev hjälpt henne att måla om, och spackla hemma. Läraren menar också att hon är legitimerad, men när P4 Väst kontrollerar uppgiften igen – så finns det ingen legitimation hos Skolverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista