Misstänkt läkarmiss

En västsvensk läkare trodde att den 16-åriga flickan hade en svårtolkad magsjuka men det var en 2,5 kilo tung cysta i äggstocken.
Nu anmäler flickans mamma läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Den 16-åriga flickan från Alingsåstrakten sökte vård för magsmärtor. Hon sökte flera gånger på sin lokala vårdcentral och jourcentralen på NÄL.
Utan att göra någon närmare undersökning ordinerades flickan att vila. I journalen står det att magsmärtorna är svårtolkade. Trots att flickan sökte vård flera gånger för samma problem hände inget på nästan ett år.
När flickan så sökte akut för magsmärtor efter ungefär ett år skickade läkaren återigen hem henne med diagnosen magsjuka och medicinen hette vila. Men den här gången avtog inte smärtorna och det slutade med att flickan opererades akut på Borås lasarett.
Det var inte magsjuka utan en 2,5 kilo tung cysta på ena äggstocken. Både cystan och äggstocken opererades bort.

Flickans mamma som anmäler läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver i sin anmälan att dotterns fysiska smärtor försvann efter operationen, men att flickan nu är orolig inför framtiden och känner att hon mist en del av sin kvinnlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".