Sjukdom hos bruksanställda utreds

Yrkesmedicinska kliniken i Göteborg hoppas på att i höst kunna svara på frågan om det är ämnet difenyl,som ligger bakom de många fallen av parkinsons sjukdom bland anställda vid Wargönsbruk.
Medlet användes på apelsinpapper som tillverkades vid bruket under 50- och 60-talet och i går hölls ett informationsmöte för de anställda och tidigare anställda. Än så länge vet man inte ifall det finns ett samband mellan sjukdomen parkinson och arbetet med difenyl på Wargöns bruk under 60-talet. Det är också oklart exakt hur många som kom i kontakt med difenyl. Det är det som Yrkesmedicin i Göteborg försöker få fram, säger Gunilla Wastenson, som håller i utredningen. Från början kände man till 5 säkra fall där personer som har arbetat på bruket drabbats av sjukdomen. Ytterligare några fall finns, där man misstänker att det rör sig om Parkinson. Under våren dök ytterligare fem nya fall dykt upp. Det handlar om personer, som alla har arbetat vid bruket och som har avlidit mellan 1984 och 1999 . Nu har anhöriga hört av sig, de menar att de här personerna, innan de dog led av nån sorts sjukdom som kan ha varit parkinsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista