Ont om kommunala nyårsraketer

2:03 min

Debatten om skräckslagna djur och människor och skador på miljön påverkar nyårsfirandet. Bland våra kommuner är det bara Trollhättan, Uddevalla och Sotenäs som ordnar egna nyårsfyrverkerier i år.

Det visar en enkät som P4 Väst har gjort. I Åmål har kommunfullmäktige till och med fattat beslut om totalförbud – inte ens privatpersoner ska få skjuta nyårsraketer.

Det här beslutet har dock kommunen fått bakläxa på. Länsstyrelsen menar att man inte kan förbjuda fyrverkeri i en hel kommun, så nu får de försöka formulera sig på ett annat sätt.

– Det är många som upplever obehag i samband med fyrverkerier, säger Michael Karlsson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål.

Trollhättan håller sig till traditionen och lägger i år 40 000 kronor på ett fyrverkeri klockan 17 på nyårsafton, även om man har diskuterat ett allmänt förbud.

Uddevalla och Sotenäs ordnar också nyårsfirande med fyrverkeri. I Lysekil är kommunen med och sponsrar ett offentligt nyårsfirande som ordnas av en privatperson.

Kommunenkät om nyårsfyrverkerier

Frågor och svar i enkäten:

Anordnar ni fyrverkeri?
Om ja, vad kostar det?
Om nej, varför inte?

Trollhättan: Ja. Kommunalt nyårsfirande som kostar 70 000 kronor, varav kommunen betalar 40 000, resten betalas av sponsorer.

Uddevalla: Ja. Kommunen lägger 50 000 kronor inkl produktion och uppträdande.

Sotenäs: Ja. Företag är med och sponsrar. Totala kostnaden för fyrverkeriet 40-50 000 kronor.

Lysekil. Ja/Nej. Kommunen är inte med och arrangerar, men sponsrar med 5 000 kronor.

Åmål: Nej. Kommunfullmäktige har beslutat införa totalförbud mot pyroteknik i hela kommunen (beslutet har inte vunnit laga kraft.)

Vänersborg: Nej. Inte varit aktuellt under 2000-talet.

Mellerud: Nej. Ordnar inget kommunalt firande.

Bengtsfors: Nej. Inte aktuellt.

Färgelanda: Nej. Inte ett prioriterat kommunalt uppdrag.

Dals-Ed: Nej. Ingen tradition i kommunen.

Munkedal: Nej. Ingen kommunal uppgift.

Lilla Edet: Nej. Inget officiellt nyårsfirande.

Strömstad: Nej. Inte aktuellt.

Tanum: Nej. Ingen tradition i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista