Sexuella trakasserier Restaurang
Foto: Stina Stjernkvist/TT och Johanna Waak/Sveriges Radio

Sexuella trakasserier tillhör vardagen i serviceyrken

2:23 min

Minst var femte person som jobbar i restaurangbranschen har blivit utsatt för sexuella trakasserier från kunder. Forskare tror att det till stor del handlar om fenomenet - kunden har alltid rätt.

Malin Larsson från Vänersborg har länge jobbat inom krog- och restaurangbranschen, hon har vid ett flertal tillfällen blivit utsatt för sexuella trakasserier av kunder. 

– Jag är en person som gillar att vara framåt men om det då uppfattas fel är det väldigt tråkigt för man vill ge en god service, säger Malin.

Statistik visar att det främst är kvinnor under 30 som blir utsatta, och det som skiljer servicebranschen jämfört med andra yrken är att det oftast är kunder istället för kollegor som trakasserar.

– Den anställda är styrd av att ge bra service. Det kan vara svårt att sätta gränser för att man hela tiden blir värderad efter hur duktig man är på att bemöta kunder, säger Anna Fyrberg Yngfalk som forskar kring det här, på Karlstads universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista