Hedersmordet: Maken ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

1:07 min

Den 38-åriga kvinnan dödades med ett knivhugg i hjärtat framför ögonen på sina barn. Nu ska maken, som är misstänkt för mordet, genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Vänersborgs Tingsrätt konstaterade under fredagseftermiddagen att bevisen talar för att det är den åtalade mannen som dödat kvinnan och att han nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.  

Det var i somras som kvinnan i Mellerud dödades i sitt hem. Rättegången har pågått i sex dagar och efter lunch startade åklagare Carin Pedersen sin slutplädering, där hon argumenterade för varför hon tycker mannen ska dömas för mord.

– Det finns flera rituella inslag av heder i den här gärningen. Bland annat att han dödat henne i hemmet framför barnen, säger åklagare Carin Pedersen.

Hon vill också att han döms till utvisning och hålls kvar i häktet tills tingsrätten meddelar domen.

– Det är ett så pass grovt brott och han har begränsad anknytning till Sverige, säger åklagare Carin Pedersen.

Mannens advokat Tove Klackenberg tycker inte att åklagaren kunnat visa att det rör sig om ett hedersmord. I sin slutplädering argumenterade hon för varför mannen inte ska dömas för mord.

– Händelseförloppet var mycket snabbt, säger Tove Klackenberg.

När både åklagaren och mannens advokat hade hållit sina slutpläderingar bestämde Vänersborgs tingsrätt ställning till att mannen ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. I den lilla undersökningen, den så kallade §7-undersökningen, var slutsatsen att det inte kan uteslutas att den åtalade mannen led av en allvarlig psykisk störning när kvinnan dödades. 

– Det går inte att utesluta att han inte kunde kontrollera sitt handlande, säger mannens advokat Tove Klackenberg.

Det här innebär att det blir ytterligare en rättegångsdag efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar om ungefär fyra veckor.

Mannen förnekar brott och säger han säger att han inte minns kvällen och hänvisar till sin diabetes och till att han druckit alkohol. Därför hade åklagare Carin Pedersen under fredagen kallat in en diabetesexpert som vittne för att berätta vilka konsekvenser sjukdomen kan få. Enligt experten är det inte vanligt att diabetiker som får kraftiga blodsockerfall beter sig så som den här mannen ska ha gjort. 

Under förmiddagen kallade åklagaren också flera poliser som vittnen. De har berättat om hur mannen greps, sittande vid en trappavsats med händerna för pannan, och hur poliserna försökte ta hand om parets barn. Barnen ska ha berättat för poliserna om hur de försökt rädda sin mamma men inte lyckats eftersom deras pappa var för stark för dem.

– Jag påstår inte att det varit välplanerat, men hans uppträdande visar att han haft en mental beredskap och en vilja att ta livet av sin fru, säger åklagare Carin Pedersen.

En vän till familjen vittnade också under fredagen, och sagt att han sett mannen misshandla ett av barnen.

Rättegången avslutades sent på fredagen. Dom faller först efter besked om den rättspsykiatriska undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista