Förundersökning mot toppchefer i Uddevalla

Chefsåklagare Barbro Jönsson inleder en förundersökning mot två stycken toppchefer på Uddevalla kommun.

Det hela handlar om EU-projektet Microbind, där två förvaltningscheferna misstänks för att ha trixat med projektledarens anställning.

Misstankarna rör sig om trolöshet mot huvudman och det anställningsavtal som tecknats för Microbinds projektledare. I avtalet har han själv fått möjligheten att kunna förlänga sin anställning till 2007. Detta efter att länsrätt, kammarrätt och regeringsrätt slagit fast att kommunen inte får driva Microbind i kommunal regi.

Därefter togs också ett beslut i kommunstyrelsen att försöka hitta privata intressenter för att driva Microbind för just åren 2006 och 2007.

Att låta projektledaren vara kvar under de här åren är därför ett lagbrott och kommer att kosta kommunen närmare två miljoner kronor skriver före detta kristdemokratiska politikern Hans Jonasson som står bakom polisanmälan.

Nu så har alltså chefsåklagare Barbro Jönsson inlett en förundersökning i fallet. Hon säger till Sveriges Radio Väst att det förmodligen kommer att ta lång tid att reda ut och samla in all information innan åtal kan väckas.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".