Våldsbejakande islamism sprider sig i Västsverige

1:59 min

Den våldsbejakande islamismen blir allt mer sluten, och inget talar för att den minskar i P4 Västs område. Det menar Magnus Sandelin som kartlagt cirka 500 våldsbejakande islamister i Västsverige.

– Det finns ingen plats i Sverige som är förskonad. Det här finns på internet, och radikaliseringen sker bland annat där, säger Magnus Sandelin. 

Magnus Sandelin är svensk journalist och författare. På senare tid är han känd för sina böcker och föreläsningar om våldsbejakande extremism med koppling till Sverige.

Han ser att den våldsbejakande islamismen är koncentrerad till Göteborg, men sprids bland annat norrut, till vårt område, via radikala muslimska föreläsare som har siktet inställt på unga män i utanförskapsområden.

– De tar inte öppet ställning för IS men de har en salafistisk tolkning av islam, och känner personer i de här miljöerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista