Bildkollage på Linda  Lehtinen och sonen Lucas
Linda Lehtinen och sonen Lucas. Foto: Privat

Lindas son behöver assistans – "Nya utredningen är förfärlig"

2:53 min

Linda Lehtinen är mamma till 15-åriga Lucas, som behöver en vuxen med sig dygnet runt. Hon är mycket kritisk till förslaget att dra in personlig assistans för barn under 16 år.

Lucas har ett syndrom som heter Angelmans syndrom. Det medför att han har en svår utvecklingsstörning och har svåra motoriska problem. Han har heller inget tal, utan kommunicerar med bilder.

– Jag tycker det är förfärligt mot barnen och mot vår familj, säger Linda Lehtinen och fortsätter:

– Det är förfärligt att vi i Sverige överhuvud taget börjar fundera i de här banorna igen, att dessa ungdomar inte ska ha samma rättigheter, säger hon. 

Utredningen föreslår att nya LSS-insatser ska införas istället för assistans för de som är under sexton år eller har psykiska funktionsnedsättningar. Personligt stöd för barn i hemmet kallas dessa insatser. 

Gunilla Malmborg, som är utredare, säger till Ekot att inga som har LSS-insatser i dag kommer att bli utan insatser, och menar att reformen syftar till att ge fler LSS-insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista