Karin Strömsholm på RBU Bohuslän
Karin Strömsholm på RBU Bohuslän

RBU Bohuslän kritisk mot LSS-utredningen

2:16 min

RBU Bohuslän, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, menar att många barn komma hamna på institutioner om den personliga assistansen försvinner för barn under sexton år.

Igår presenterades den omdiskuterade LSS-utredningen. Det handlar alltså om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Utgångspunkten för utredningen har varit att statens kostnader för personlig assistans inte får bli högre än de är i dag.

Därför föreslås vissa kostnader flyttas från staten till kommunerna och vice versa. Personlig assistans blir helt och hållet ett statligt ansvar.

Barn under sexton år kommer inte erbjudas assistans utan kommer istället få erbjudas personligt stöd i hemmet. Kommunen ansvarar helt för den hjälpinsatsen. 

Karin Strömsholm på RBU Bohuslän tror att det kan sluta med att många av barnen hamnar på gruppboenden.

– Hur ska föräldrarna orka med vardagen utan assistenter? Vi kan ju inte tänka institution idag, det har vi haft och avvecklat. Instuiton för mig är förvaring, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista