Björn Liljander, ursprungligen från Uddevalla, är assisterande sportchef i Frölunda. Här framför en bild på spelarnas guldfirande på Götaplatsen när Frölunda tog SM-guld 2016.
Björn Liljander, ursprungligen från Uddevalla, är assisterande sportchef i Frölunda. Här framför en bild på spelarnas guldfirande på Götaplatsen när Frölunda tog SM-guld 2016. Foto: Torbjörn Arvidsson/Sveriges Radio

Björn är hockeystjärna – utan att själv ha spelat på elitnivå

2:24 min

Björn Liljander från Uddevalla har aldrig spelat ishockey på elitnivå. Men som ledare har han lyckats bättre. Idag är han assisterande sportchef i Frölunda Indians.

– Jag är väldigt stolt över att jag tog beslutet att sluta spela och bli ledare istället. Det här är något som passar mig väldigt bra, säger Björn Liljander till P4 Väst.

Snart 37-årige Liljander började sin ledarkarriär för nästan 20 år sedan hemma i Uddevalla HC och har sedan dess även varit verksam som tränare i Halmstad, Rögle och Växjö.

Dessutom har han varit assisterande förbundskapten i U18-landslaget och numera är han assisterande sportchef i Frölunda Indians. Men att ta över tränarjobbet efter Roger Rönnberg är ingen bild som han ser framför sig.

– Nej, jag ser mig själv bredvid Roger på Götaplatsen och jag klappar honom i ryggen och gratulerar till SM-guldet inför alla göteborgare och Frölunda-fans. Den målbilden drömmer jag om, säger Björn Liljander som ändå saknar tiden som tränare.

– Någon gång vill jag komma tillbaka i rollen att leda ett lag igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista