Liberalerna säger ja till Löfven
Liberalerna säger ja till Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalerna säger ja till Löfven

0:28 min

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.

– Partistyrelsen har beslutat att, inför partirådet i morgon, godkänna överenskommelsen med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet och det har också konfirmerats av vår riksdagsgrupp, säger Jan Björklund vid en pressträff.

Han tillägger att även riksdagsgruppen gett sitt stöd till uppgörelsen.

– De två avgörande skälen är att vi får igenom mycket liberal politik men också att detta är bästa sättet att minimera inflytandet från ytterkantspartierna i riksdagen – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Hur var voteringssiffrorna?

– Det var 17-8 i partistyrelsen.

Hur säker är du på att partirådet i morgon godkänner detta?

– Det går inte att vara säker utan det får vi veta i morgon.

Det har ju framkommit att det finns olika åsikter i Liberalerna i den här frågan, hur ska ni nu gå vidare och lyckas ena partiet efter den här splittringen?

– Genom att man har en öppen och fri debatt, tycker jag är en fördel i ett parti. Och jag har inget emot att den också förs offentligt, det är ett modernt och demokratiskt sätt att föra en debatt.

– Sedan när besluten är fattade, inte i dag utan först i morgon, kommer naturligtvis våra ledande politiker att rätta sig efter de besluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista