Frank Hagman, verksamhetsansvarig vid DVVJ. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst
Arkivbild från järnvägsstationen i Bengtsfors. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Omstart för järnväg i Dalsland – miljonsatsning begärs

1:21 min

Järnvägen Dal och Västra Värmlands Järnväg, Dvvj, behöver pengar för att göra en nysatsning inför framtiden.

Vd Niclas Köhler begär ett driftsbidrag på tre miljoner. Förhoppningsvis kan Västra Götalandsregionen satsa två miljoner och de två stiftarkommunerna Bengtsfors och Mellerud satsa 500 000 per kommun. I veckan ska regionen ha ett möte där bidraget ska diskuteras.

– Jag ser framför mig att vi satsar mer på entreprenad som en samarbetspartner till industrin i Dalsland, säger Niclas Köhler som tillträdde som vd för sju månader sedan.

Järnvägen har drivits i kommunal stiftelseform i drygt trettio år och främst för sommartrafik från Mellerud till Bengtsfors och därifrån dressintrafik till Årjäng. Dessutom utnyttjas sträckan Billingsfors till Mellerud för godstrafik året runt. Järnvägen går med förlust och en satsning i år kan innebära att det inte behövs några driftsbidrag från kommunerna om fem år.

– Vi ser att marknaden för spårbunden godstransport ökar markant. För att ta fler entreprenaduppdrag behöver vi anställa fler lokförare, säger Niclas Köhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista