Karta våra kommuner

KARTA: Så jobbar din kommun mot våldsbejakande extremism

2:35 min

Trollhättan är den kommun i P4 Västs bevakningsområde som kommit längst i arbetet mot våldsbejakande extremism. Se nedan hur din kommun jobbar med frågan.

Klicka på kartan för att se hur det ser ut i just din kommun.

Trollhättan stad har bland annat avsatt en specifik person som jobbar deltid med att motverka våldsbejakande extremism. De har även en tydlig plan på hur de ska gå till väga för att motverka terrorattentat. 

– Trollhättan har ingen större hotbild än andra kommuner, men det kan ske saker även på mindre orter. Under två års tid har vi fordonssäkrat större evenemang med till exempel blomsterlådor, säger Kristina Hedman som är säkerhetschef. 

Anne Fagerberg jobbar deltid på kommunen med att motverka våldsbejakande extremism.

– Ett sak som vi har jobbat fram rutiner för är när man ser spridning av propaganda, som till exempel klistermärken eller utdelning av flygblad. Vi jobbar med att snabbt få bort det, säger hon. 

P4 Väst har ringt runt till flera säkerhetsansvariga i bevakningsområdet. Samtliga kommuner jobbar på ett eller annat sätt för att förebygga våldsbejakande extremism.

I bland annat Uddevalla, Vänersborg, Tanum och Sotenäs satsar man på utbildning av personal för att höja kunskapen i hur man förebygger eller ser ett första tecken på radikalisering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista