Flera kommuners trygghetslarm fungerar igen

1:13 min

Störningar i Tele2:s nät slog ut trygghetslarmen i många kommuner i flera timmar. Men vid lunchtid på torsdagen började larmen fungera igen på många håll.

Det har varit stora problem i hela Sverige med mobiltelefoni via Tele2 och Comviq. I bland annat Sotenäs, Lysekil, Munkedal, Mellerud, Strömstad och Tanum har även trygghetslarmen, som används för att snabbt kunna larma hemtjänsten, slagits ut. Efter lunch och framåt började larmen successivt att fungera igen, men under tiden det hela pågick fick kommunerna genomföra extrainsatta åtgärder. 

I Sotenäs åkte hemtjänstpersonalen ut till de äldre för att kontrollera att de mådde bra. I Munkedal, där drygt 300 personer har trygghetslarm, ringde de regelbundet runt för att kolla så att alla mådde bra.

I Mellerud uppmanade kommunen via sin hemsida, att närstående bör ha regelbunden kontakt med äldre som har trygghetslarm.

Också Trollhättan drabbades av problemen och där berördes ungefär 1 200 personer. Vid halv fem-tiden på eftermiddagen började trygghetslarmen i Trollhättan att fungera igen.

– Vi har fått sätta in extra personal som åker runt till framförallt riskgrupperna. Vi vet vilka som det är mest bråttom att åka ut till, sa Vivian Komstadius, kommunikationschef i Trollhättan.

Även Strömstad, Åmål och Lilla Edet hade stora problem.

– De som inte har regelbunden hjälp hemma försöker vi ringa till för att kontrollera så att de mår bra, sa Anna Joelsson, larmansvarig på Strömstad kommun, tidigare idag. 

Om man var i behov av hjälp kunde man alltid nå kommunerna via deras växelnummer. 

Enligt Tele2 började störningarna i samband med ett planerat underhållsarbete natten till torsdagen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, men tekniska fel kan uppstå och vi har en beredskapsstyrka som kickar in direkt för att lösa det så snabbt som möjligt, säger Joel Ibson, pressansvarig hos Tele2.

Vänersborg och Uddevalla har inte haft några problem med  trygghetslarmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista