Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Familj lurades av förfalskat bygglov – tvingas betala

1:02 min

Lysekilsfamiljen byggde ett garage i tron om att bygglovet var riktigt. Men när grannen klagade avslöjades det att bygglovet var förfalskat. I efterhand har Lysekils kommun godkänt bygglov – men det kostar familjen 32 000 kronor.

Det var i slutet av förra året som det förfalskade bygglovet upptäcktes. En granne till ett nybyggt garage ifrågasatte så väl garagets placering som storlek. Barnfamiljen visade då upp ett bygglov från kommunen, i tron på att bygglovet var riktigt, men det visade sig att bygglovet var förfalskat. 

Nu har kommunens samhällsbyggnadsnämnd godkänt ett bygglov för garaget. Men det kostar familjen ordentligt: 32 000 kronor tar kommunen ut i en straffavgift. 

Byggkonsulten som ska ha förfalskat bygglovet har lämnat alla sina politiska uppdrag och en förundersökning har inletts. 

– Sammanlagt handlar förundersökningen om tre fall av trolöshet mot huvudman och två fall av grov urkundsförfalskning, säger åklagaren Alexandra Östberg Giraldo. 

Barnfamiljen kan i en eventuell rättegång kräva skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista