Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
MORDET I MELLERUD

Knivmördade sin fru inför barnen – får 18 års fängelse

1:24 min

18 års fängelse blir straffet för den man i 50-årsåldern som i somras knivhögg sin fru till döds i Mellerud framför ögonen på deras barn. Det står klart när Vänersborgs tingsrätt meddelade domen på onsdagen.

 

Mannen döms för mord men också för misshandel och ofredande av parets barn. Efter avtjänat fängelsestraff ska mannen också utvisas ur Sverige på livstid. 

Det var i juli som polis och ambulans larmades till parets lägenhet i Mellerud. När de kom fram hittade de kvinnan död och hennes make pekades snart ut som den skyldige. Han greps samma natt. I de första förhören erkände han att det var han som dödat kvinnan, men det tog han senare tillbaka eftersom han menade att han inte kom ihåg vad som hade hänt.

Enligt åklagare Carin Pedersen var mordet hedersrelaterat och hon yrkade bland annat därför på livstids fängelse och utvisning. Men enligt tingsrätten är det inte bevisat att mannen hade ett hedersmotiv när han dödade hustrun. Däremot var det enligt tingsrätten en försvårande omständighet att mannen utförde mordet inför barnen.

När rättegången var i sitt slutskede bestämde Vänersborgs tingsrätt att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att se om han kunde dömas till fängelse eller om han behövde vård.

Enligt Rättsmedicinalverkets utredning led han inte av en allvarlig psykisk störning, varken när kvinnan dödades eller när utredningen gjordes, vilket ledde fram till att tingsrätten kunde döma honom till fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista