Ove Gustafsson är lantbrukare i Vänersborg. Här vid sin boningshus på gården.
1 av 2
Ove Gustafsson är lantbrukare i Vänersborg. Här vid sitt boningshus på gården. Foto: Gustav Löfstrand / Sveriges Radio
Kristian Nordström är miljöchef i Lilla Edet.
2 av 2
Kristian Nordström är miljöchef i Lilla Edet. Foto: Gustav Löfstrand / Sveriges Radio
JORDBRUK

Bönder oroas över nytt förslag: "Kommer bli bekymmer"

2:14 min

Drygt 40 lantbrukare omkring Göta älv är kritiska till förslaget om att skapa ett vattenskyddsområde. Oron handlar främst om att marken inte kommer kunna brukas på samma sätt som tidigare.

I åtta år har kommunerna arbetat med att skapa ett gemensamt vattenskyddsområde längs med Göta älv. Målet är att säkerställa vattenkvalitén för framtiden.

Drygt 40 lantbrukare är dock kritiska till förslaget, och har lämnat in synpunkter till kommunerna. Lantbrukaren Ove Gustafsson i Vänersborg är en av dem som är kritiska till förslagets utformning.

– Det kommer bli bekymmer för oss och innebära merarbete och kostnader, säger han. 

Kristian Nordström är miljöchef i Lilla Edet. Han är en del av den styrgrupp som arbetar för att skapa ett vattenskyddsområde.

Han menar att det inte finns fog för oro.

– Egentligen innebär föreskrifterna som föreslås huvudsakligen att det införs anmälnings- och tillståndsplikt för olika verksamheter, och inte ett automatiskt förbud, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista