NU-SJUKVÅRDEN

Massuppsägningen av sjuksköterskor fortsätter

1:54 min

Hälften av sjuksköterskorna har sagt upp sig från strokeavdelningen, avdelning 53 på Näl. Uppsägningarna är en protest över att arbetsmiljön varit ohållbar och dålig.

För drygt en vecka sedan rapporterade P4 Väst att en tredjedel av sjuksköterskorna sagt upp sig från hematologavdelningen på Uddevalla sjukhus under senaste året. Uppsägningarna fortsätter – denna gång är det strokeavdelnignen som är drabbad.

Periodvis har en sjuksköterska ensam vårdat 19 patienter, och nu har hälften av sjuksköterskorna sagt upp sig i protest. 

Redan förra året, skickade personalen på strokeavdelningen in en skrivelse till sjukhusledningen för NU-sjukvården där man beskrev den pressade situationen.

Janne Malmborg, som är ny verksamhetschef för neuro- och rehabkliniken i NU-sjukvården, menar att man redan har vidtagit åtgärder som att sänka antalet vårdplatser.

Vårdförbundets huvudskyddsombud Anna Tjus säger att det inte räcker och att en anmälan till Arbetsmiljöverket kan bli aktuell om man inte gör något åt situationen omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista