Uddevalla kommun sparar

Uddevalla kommun ska spara in 264 miljoner

1:12 min

Uddevalla kommun ska spara in 264 miljoner de kommande tre åren. Socialnämndens ordförande Ann-Charlott Gustafsson säger att hon inte utesluter personalneddragningar.

Bakgrunden till att kommunen måste spara pengar beror på ökade kostnader för att ta hand om unga med psykisk ohälsa, men också en åldrande befolkning som kräver mer omsorg.

Socialnämnden har sedan tidigare ett underskott på 23 miljoner kronor och får nu ett ytterligare sparbeting på 20 miljoner kronor.

– Fokus är hela tiden att det så lite som möjligt ska drabba våra brukare. Nu tittar förvaltningen på var vi kan spara in och lägger sedan fram förslag till oss politiker, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Hon säger till P4 Väst att hon inte utesluter personalneddragningar.

– Man tittar på om det finns möjligheter, den bedömningen gör man ute på förvaltningen. Ser de att det går att driva verksamheten med lägre bemanning så finns det möjlighet att man gör neddragningar, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Anställda riktar nu kritik mot att den nya samverkande majoriteten i Uddevalla vill höja politikerarvodet. Men Ann-Charlott Gustafsson försvarar beslutet med att inga arvoden höjs för politikerna i socialnämnden.

I nästa vecka väntas debatt i kommunfullmäktige när beslutet om höjt arvode för gruppledarna tas upp. Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen är emot höjningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista