Metall

Inget åtal mot inblandade i Metallskandalen

Det blir inget åtal efter Metallskandalen i Trollhättan. Flertalet påstådda brott är preskriberade och åklagaren lade på torsdagen ner förundersökningen.

-Utifrån de utredningsåtgärder som vi har gjort kan jag inte se fram emot en fällande dom när det gäller trolöshet mot huvudman, säger vice chefsåklagare Sune Johansson.
Det var förra året som de misstänkta oegentligheterna inom Metalls avdelning 112 i Trollhättan uppdagades. Medlemmarnas pengar skulle ha använts till alkoholkonsumtion och nattklubbsbesök utomlands samt till inköp av löspenisar. Fyra ombudsmän varslades om uppsägning och hela styrelsen avgick.

-Det förekom en mängd medieuppgifter om företeelser inom Metall som kunde ifrågasättas utifrån många olika skäl, säger Sune Johansson.

-Vi tog reda på vad det gällde och det visade sig att det mesta var preskriberat, sedan har vi utrett händelser från 2000 och framåt.

Det är en mindre del som har utretts, enligt Johansson. Det handlar om tre fall av felaktig användning av Metalls betalkort. Något uppsåt att skada förbundet har dock inte kunnat bevisas.

Det finns inte längre några brottsmisstankar mot de nio personer som funnits med i utredningen.

-Nu är saken utraderad, anställda och förtroendevalda kan lägga det bakom sig, säger Metalls presschef Anders Ferbe.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".