SKA SPARA 18,7 MILJONER

Elever kan tvingas flytta när Sotenäs sparar miljoner

1:48 min

Kungshamns skola ska läggas ner och Sotenässkolan görs om till en stor skola där elever från förskoleklass till nian, samt elever från särskolan, ska gå. Det är ett av förslagen när Sotenäs ska spara 18,7 miljoner kronor.

Anledningen till besparingen är, enligt Alliansen att kommunen fått kraftigt minskade resurser via det kommunala utjämningssystemet, vilket kräver en omfattande omställning av skolan.

Förutom att eleverna i årskurs 3-6 från Kungshamns skola ska flytta in i Sotenässkolans lokaler, så är andra förslag bland annat att flera förskolor ska flytta in i skolornas lokaler. 

– Vi tror att vi kommer kunna minska lokalytor och får vi välja mellan duktiga pedagoger och lokalytor så väljer vi att ha kvar pedagogerna, säger Roland Mattsson som är ordförande i utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna som är i opposition håller med om att man måste centralisera och minska antalet lokaler. Om partiet fick bestämma skulle Smögens skola läggas ner.

– Det behövs mer, det kostar att driva gamla skolor. Jag skulle lagt ner Smögens skola och flyttat eleverna till Kungshamn, säger Lotta Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista