ÖVERFALLSVÅLDTÄKT

Strypvåldtog äldre kvinna – döms till vård

1:06 min

Han överföll en kvinna i 70-årsåldern mitt på dagen i somras. Sedan ströp han henne nästan till döds och begick en våldtäkt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård för grov våldtäkt.

I juli 2018 blev en kvinna i 70-årsåldern överfallen och våldtagen när hon var ute och gick i skogen i Sannäs, Tanums kommun.

Länge såg det ut som om brottet inte skulle klaras upp, men så i vintras fick polisen en DNA-träff från den sekatör som kvinnan hade med sig ut i skogen och som hon försvarade sig med vid överfallet.

Snart kunde en man i 40-årsåldern knytas till våldtäkten.

Mannen döms nu vid Uddevalla tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för grov våldtäkt. Han dömdes till vård eftersom en chefsläkare konstaterat att mannen lider av allvarlig psykisk störning. 

Mannen är tidigare dömd för mordbrand och grov misshandel. Han har hela tiden förnekat att han ska ha våldtagit kvinnan och säger att han inte minns förra sommaren, då våldtäkten ska ha skett.

Mannen ska även betala 135 000 kronor i skadestånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista