Sex av hundra brandmän är kvinnor

Flest kvinnliga brandmän finns i Tanum

På 100 brandmän är bara 6 kvinnor och i vårt område är det ännu färre. Bara tre av våra kommuner når upp till rikssnittet, men Tanums kommun ligger i framkant.

Räddningstjänsten i Tanum har flest kvinnor i P4 väst område men även de har svårt att locka kvinnor till brandkåren. Jennie Karlsson är deltids-brandman i Tanum och hon tror att kvinnor har fördomar om vad som krävs rent fysiskt för arbetet.

– Alla som tränar hyfsat klarar det och belöningen är att det är ett oerhört meningsfullt uppdrag, säger Jennie Karlsson.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett mål att ha 40 % kvinnor inom räddningstjänsten. Men det kommer att dröja över hundra år innan man når målet, om den långsamma ökningstakten fortsätter. Rikssnittet i Sverige är nämligen bara sex procent.

I P4 Väst område är det är det ännu färre kvinnor i yrket. De enda kommunerna som når upp till riksgenomsnittet är Tanum, Dals-Ed och Bengtsfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista