Explosionsartad ökning av barn som far illa i Trollhättan

2:39 min

I Trollhättan ökar antalet fall med barn som misstänks fara illa kraftigt. Sedan oktober har socialtjänsten utrett över 50 procent fler sådana fall jämfört med året innan.

Personal i skolor och barnomsorg har fått utbildning, för att lära sig upptäcka och rapportera när den misstänker att barn far illa. Det är en del av förklaringen, enligt Malin Hedelin. En annan är det stora antalet nyanlända familjer som bosatt sig i Trollhättan.

Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen, säger till P4 Väst att det inte är konstigt att barn riskerar att fara illa i just områden med många nyanlända:

– Utsatthet och barnfattigdom gör att barn är en riskgrupp för allt från hälsa till våld. Det är därför det är så viktigt att bekämpa just detta, säger Ola Mattsson.

Socialtjänstens insatser kostar pengar, och individ - och familjeomsorgen i Trollhättan har ett stort underskott i sin budget. Men Malin Hedelin kan inte se något sätt att spara som skulle fungera.

– Att spara eller dra ner på förebyggande eller tidiga insatser fungerar dåligt. Vi vet att det skapar högre kostnader på kort sikt. Vår enda chans att möta behovet av skydd är att komma in ännu tidigare, att jobba förebyggande och med tidiga insatser, säger Malin Hedelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista