Gränshandel

Norrmän fortsätter rekordhandla i Sverige

3:23 min

Den norska gränshandeln i Sverige slog nytt rekord i fjol. Detta eftersom norrmän handlade för 15,7 miljarder norska kronor, motsvarande 17 miljarder svenska kronor. Det visar statistik från Norges statistiska centralbyrå.

Sebastian Solheim och Niklas Gulbrandsen har kört bil i tre timmar från Porsgrunn i Telemark i Norge för att handla billigare läsk och godis i Nordby, i norra Bohuslän, allt inför skidresan över påsk i Hemsedal.

– Vi har köpt läsk, blanddricka. Vi ska åka till Hemsedal över påsk, så då tänkte vi ha lite extra branddricka på resan, säger Niklas Gulbrandsen.

– Det är billigare här, jämfört med Norge, säger Sebastian Solheim.

Inne i matbutiken finns Erika Grubäcken som kommer från Halden någon mil norrut, på andra sidan gränsen och hon är och handlar läsk och mat inför sonen Isaks åtta-årsdag.

– Min son blir åtta år och då handlar jag det som jag ska ha till födelsedagskalaset. Normalt handlar jag här i genomsnitt tre gånger per månad, säger Erika Grubäcken.

Erika Grubäcken kom hit till den 4 500 kvadratmeter stora matbutiken, Maximat, precis vid öppningsdags när det inte är så långa köer. Bara den här butiken hade en omsättning i fjol på närmare en miljard svenska kronor.

Hela den norska gränshandeln i Sverige omsatte ungefär 17 miljarder svenska kronor förra året, ett nytt rekord.

Det är en ökning på 4,1 procent jämfört med året innan, på grund av lägre matpriser, punktskatter som sockerskatten i Norge, och en växlingskurs som är gynnsam för den svenska gränshandeln, och som ökar för varje år.

Ole Jörgen Lind är butikschef för Maximat här i Nordby, någon kilometer från den norska gränsen:

– Vi hade rekord i fjol och även om det är tidigt på året, så tror jag att det bli rekord i år också, säger butikschefen Ole Jörgen Lind.

Maximat kunde lämna drygt 80 miljoner svenska kronor i vinst i fjol till sina ägare, hälften ägs av Coop Väst i Sverige och hälften av vinsten gick till Norge och till bolaget Coop Öst.

200 personer jobbar i butiken som behöver anställa fler personer. Så ser det ut i hela kommunen Strömstad.

Handelsbranschen är den i särklass största branschen för de 13.000 kommuninvånarna. Om man bara ser till handeln, med omsättning och sysselsättning, så skulle Strömstad ha mångdubbelt fler kommuninvånare.

Enligt Handelns utredningsinstitut, så handlar det, jämförelsevis om en kommun med ett hundra tusen kommuninvånare istället. Hans Friberg är näringslivsutvecklare i Strömstad:

– Det är vår viktigaste bas för ekonomin här. Det är ju många anställda och det ger ju kommunalskatt, säger Hans Friberg vid Strömstad kommun.

Norrmännen sätter sin prägel på Strömstad och inne i de flesta butikerna finns skyltar om priser både på svenska och norska, säger butikschefen Ole Jörgen Lind:

– Ett exempel på språkskillnaden som finns när det gäller namn på varor är det som kallas för ryggbiff i Sverige. I Norge kallas det för ox-ytterfilé. Kassler används inte i Norge. Istället heter det rökt svinkam, säger butikschefen Ole Jörgen Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista