Höstsnödroppe.

Våren är redan här...

...i alla fall på Göteborgs botaniska trädgård. Där kan man nämligen skåda ett säkert vårtecken just nu. Det är den grekiska höstsnödroppen som blommar vackert just nu.

Det är den grekiska höstsnödroppen (Galanthus reginae-olgae) som blommar vackert i det s.k. kalktuffhuset, där det för närvarande är ständig utställning av sköna – men lite ömtåliga – lökväxter. En del av dem kommer så småningom att kunna visas i den nya lökträdgård under glastak som trädgården håller på att färdigställa, andra kräver en mer skyddad miljö.

Höstsnödroppen är den enda bland dussinet arter i sitt släkte, där blommorna framträder före bladen. Också de korta, inre kalkbladen med sina distinkta gröna spetsar är mycket karakteristiska.

På höstsnödroppens naturliga växtplatser, grekiska Peloponnesos och Sicilien, blommar den för fullt just nu. Men dit måste man alltså inte åka för att få en försmak av våren. Det räcker med att styra stegen till Botaniskas växthus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".