ROTHÄRVAN

Den västsvenska rothärvan: Två avskrivs från utredningen

0:43 min

Två personer har avskrivits från utredningen om den Västsvenska rothärvan, det här var TTela först med att berätta. Åklagaren utesluter inte att fler kan komma att avskrivas innan ett eventuellt åtal.

Orsaken till att två personer nu avskrivs från utredningen, som är en av de största i sitt slag, är att de misstänkta brotten begicks för så länge sedan.

– Det är preskriberat nu, säger åklagare Per-Olof Hermansson till P4 Väst.

Trots att två personer nu avskrivits är fortfarande över 50 personer misstänkta för brott, det rör allt från grovt bedrägeri och grovt skattebrott till medhjälp till bedrägeri. Det är den sistnämnda skaran vars brott nu börjat preskriberas, och åklagare Per-Olof Hermansson utesluter inte att fler kan hinna avskrivas innan ett eventuellt åtal väcks.

– Så kan det bli. Vi arbetar intensivt med utredningen men det är så mycket material att det är svårt att säga någon punkt när vi kan vara klara, säger Per-Olof Hermansson.

Det var Skatteverket som för över två år sedan avslöjade ett stort fusk med rotavdrag, ett avdrag man kan få göra från skatten för arbetskostnaden när man anlitar någon för till exempel reparation av en villa eller en bostadsrätt.

Skatteverket menar att fusket bland annat gjorts med hjälp av falska fakturor och att de inblandade har fått det att se ut som att byggarbeten har utförts och betalats, men i själva verket har inget arbete gjorts.

Alla misstänkta P4 Väst varit i kontakt med förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista