radhusmordet

Läs direktrapporteringen från samtliga rättegångsdagar

I juli förra året sköts en man i 25-årsåldern till döds i ett radhusområde i Vänersborg. Idag är det den sista rättegångsdagen mot det par i 30-årsåldern som står åtalade misstänkta för inblandning i mordet. I dag slutpläderar åklagaren och advokaterna.

Det var natten till den 4 juli 2018 som vaknade grannarna i radhusområdet av att de hörde skott. Några timmar senare ringde en kvinna i 30-årsåldern till SOS. Hon sa att det låg en död person i trädgården och att hon tror att hennes sambo ligger bakom mordet.

Sambon, även han i 30-årsåldern, står nu åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Enligt åtalet har han skjutit offret i tinningen och magen, och därefter släpat ut kroppen till trädgården där han skjutit honom ytterligare en gång. Kvinnan åtalas för grovt skyddande av brottsling efter att hon försökt städa undan blodet inne i huset. Under onsdagens förhör grät hon när hon sa att hon inte städat för att förstöra utredningen, utan att hon fått panik vid tanken på att parets barn skulle vakna och se blodet.

Under den första rättegångsdagen spelade åklagaren upp ett SOS-samtalet från mordnatten i somras.

Under den andra av sex planerade rättegångsdagar förhördes det misstänkta paret. Den mordåtalade mannen svarade mestadels "jag vet inte" och "jag kan inte förklara det" på åklagarens frågor. Han säger att han var full och sov djupt hela natten.

Just alkoholkonsumtion var ett genomgående tema under onsdagen. Det började med att mannens advokat lyfte fram att mannen var väldigt berusad under natten, och fortsatte med att kvinna sa att hon ofta får minnesluckor när hon dricker. Därefter ägnade åklagaren sig att ställa ett antal frågor om parets drickande och detsamma gjorde målsägandebiträdet. Paret var överens om att mannen brukar dricka ganska lite och att kvinnan ofta dricker för mycket. Båda säger att de var väldigt fulla den aktuella kvällen och natten och därför antingen sov eller har glömt allt.

Rättegången väntas pågå i sex dagar. Båda förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista