Vård och omsorg

Över 400 protesterar mot nya arbetstider i Trollhättan

2:11 min

Protesterna haglar över vård- och omsorgsförvaltningen i Trollhättan. Över 400 anställda har skrivit under en lista i protest mot nya arbetstider och schemaläggning.

Över 400 anställda har skrivit under en lista i protest mot ett nytt förslag om att införa kortare nattpass om nio timmar, men också mot att scheman sätts centralt, istället för att ge makten åt personalen att planera sin arbetstid.

Pia Jelkestråhl är en av initiativtagarna bakom protesten.

– Man känner sig överkörd, säger hon.

Omsorgsförvaltningen i Trollhättan har planer på att korta nattpassen för vård och omsorgspersonal - från 10-timmarspass till nio.
Vilket betyder att personal måste jobba fler nätter för att tjäna ihop sin tid. På ett ungefär handlar det om 4 fler nätter på 12 veckor.

– Jag får ingen återhämtning mellan passen, säger Pia Jelkestråhl.

Lena Johansson, chef på omsorgsförvaltningen säger till P4 Väst att tanken med förändringarna är att heltid ska bli norm. Hon säger också att man kommer att ta hänsyn till protesterna och att förvaltningen jobbar tillsammans med fackförbundet Kommunal för att öka personalens delaktighet i schemafrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista