Plastpåsar i papperskorgar stoppas

Uddevalla är en av få kommuner som kraftsamlar mot plast

1:52 min

Uddevalla är en av få kommuner i Västsverige som fattat beslut om att försöka få bort plasten. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Åtta miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år, och EU har förbjudit onödiga engångsartiklar för att få stopp på spridningen i miljön. Näst på tur står förbud mot mikroplaster.

Men Uddevalla är en av få kommuner i Västsverige som fattat egna beslut om att försöka få bort plasten. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort. Städenheten i Uddevalla kommun tycker att det går åt alldeles för mycket plastpåsar i onödan. Därför ska plastpåsarna bort från papperskorgarna, först i Stadshuset, sedan från alla kommunala arbetsplatser.

Några andra som kraftsamlar mot plasten är Härryda, där det utreds hur man ska stoppa spridningen av mikroplaster som läcker ut i miljön från kommunens åtta konstgräsplaner.

Borås, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Bollebygd byter ut plastprodukter i kök och matsalar av typ teflonpannor, engångstallrikar, skålar och bestick. I Falköping har alla plastleksaker från förskolorna plockats bort.

Världsnaturfondens plastexpert Metta Wiese tycker det är mycket positivt att kommunerna tagit egna initiativ.

– Vi uppskattar kommunernas initiativ på den här viktiga globala frågan som vi alla har ett ansvar att lösa, säger Metta Wiese.

FAKTA OM PLAST I HAVEN:

  • Mellan 5 och 13 ton plast hamnar i havet varje år.
  • Uppskattningsvis finns 150 miljoner ton plast i haven.
  • 49% av allt skräp som hamnar i havet består av engångsartiklar i plast, 27% avfall från fiskeutrustning och 6% övrig plast.
  • Drickaflaskor är det vanligaste skräp som hittas på havsstränderna.
  • EU har beslutat totalförbjuda engångsartiklar i plast där det finns alternativa material.
  • EU-s kemikaliemyndighet Echa föreslår förbud mot avsiktligt tillsatta mikroplaster i produkter.

källa: Nyheter Europaparlamentet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista