Marin Återvinning i Sotenäs

Marint skräp – för jobb och miljö

2:56 min

Miljontals ton plastskräp förstör miljön i havet. I Sotenäs finns sedan ett drygt år tillbaka Sveriges enda marina återvinningscentral för skräp från havet.

– Det här är en ryssja som ska rensas rent från nät och diverse material.
 Det är bland annat stål, ringar, nät, bly eller kork i flytanordningen, säger Tomas Kjällqvist, som jobbar i den nya återvinningshallen i Sotenäs.

Han visar hur man sorterar gamla uttjänta fiskeredskap som tidigare dumpades eller eldades upp. Det sorterade materialet ska sedan säljas, eller återvinnas och bli nya, användbara material. Tomas har för tillfället elva kollegor, och gruppen jobbar också med att städa stränderna.

– Det här är ett arbetsmarknadsprojekt som skapat många arbetsuppgifter, som kan leda vidare till anställningar, säger Jeanett Andersson, enhetschef på Sotenäs kommun.

Fem av de som jobbat med återvinningen har under våren gått vidare till anställning i det privata näringslivet, men initiativet kommer från yrkesfiskarnas egen organisation, Fiskareföreningen Norden.

De har jobbat i femton år med att först utveckla miljövänliga fiskeredskap, och sedan ta hand om det egna skräpet, berättar föreningens ordförande Sixten Söderberg. Nu samarbetar man med Sotenäs kommun och flera miljömyndigheter.

– Näringen och fisket har ju förstått att vi måste dra vårt strå till stacken. Och det här är vårt sätt, säger Sixten Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista